Geplaatst in Kinderen, Muziek

Muziek op school

Net als voor bewegingsonderwijs wordt er tegenwoordig ook veel minder tijd ingeruimd voor muziek op school. En dat is jammer, omdat muziek bewezen een aantal voordelen heeft voor de ontwikkeling van het kind. Zo heeft het onder meer een positief effect op de sociale vaardigheden en de intelligentie van je kind.

 

Intelligentie omhoog, analytisch vermogen wordt beter

Als een kind zelf muziek maakt, wordt het IQ verhoogd net als het analytisch denken en het abstractievermogen. Dit is uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar voren gekomen. Door muziek te maken worden de linker- en de rechterhersenhelft op een sterkere manier met elkaar verbonden dan dat bij kinderen die geen muziek maken het geval is. Muziek heeft met name een stimulerende werking op de neuronale verbindingen in het brein. Zo ontstaan vooral betere verbindingen en dit heeft invloed op de intelligentie.

 

Muziek is gezond en het ultieme samenspel van zintuigen

Muziek op school is bovendien gezond; het stimuleert de motoriek en muziek is het ultieme samenspel van zintuigen. Muziek op school is ook goed voor de sociale ontwikkeling. Je moet immers wel samenwerken om samen een mooi muziekstuk te maken. Kinderen leren zich zo in een groep handhaven en dit levert weer een positiever zelfbeeld op.

 

Muziek voor meer creativiteit en zelfbewustzijn

Dat er minder muziek op school gegeven wordt is ook vreemd omdat het ook een positief effect heeft op de emotionele ontwikkeling, op het ontwikkelen van creativiteit en zelfbewustzijn. Ook voor de cognitieve ontwikkeling is muziek op school goed; het is onder meer bewezen goed voor de concentratie. Muziek heeft ook een gunstig effect op spraak- en taalontwikkeling en de zintuiglijke ontwikkeling zoals goed articuleren en de uitbreiding van de woordenschat.

 

Kinderen bewegen automatisch op muziek

Muziek en bewegen, nog zoiets. Doe twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kinderen bewegen automatisch zodra ze muziek horen. Kinderen zijn – zo is gebleken- als geen ander in staat muziek te vertalen in beweging, verrassend genoeg helemaal als het klassieke muziek betreft. En dan gaat het dus niet om ingestudeerde dansjes maar dansjes die spontaan ontstaan.

 

Eerst maar eens oefenen met pannen

Voor wie buiten school om dan maar muziek moet gaat maken is het goed te weten dat je niet meteen een duur instrument aan hoeft te schaffen. Oefen eerst maar eens met en op een lege flesjes, met pannen en andere keukeninstrumenten. Dit kan een goede basis zijn om later een glansrijke muzikale carrière te beleven.

Muziek op school

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *